DSÖ, Refah’ta yapılacak geniş çaplı bir askeri operasyonun kan gölüne yol açabileceğinden derin dert duyduklarını açıkladı. Şu anda bölgede 1,2 milyondan fazla insanın barındığını ve bir birçoklarının öteki bir yere taşınamadığı işaret edildi.
Hastaneler Yetersiz
Dünya Sıhhat Örgütünden yapılan açıklamada, “Yeni bir yerinden edilme dalgası çok kalabalığı daha da artıracak, besin, su, sıhhat ve paklık hizmetlerine erişimi daha da kısıtlayacak, hastalık salgınlarının artmasına, açlık düzeylerinin kötüleşmesine ve daha fazla can kaybına yol açacaktır. Gazze’deki 36 hastanenin sırf yüzde 33’ü ve birinci basamak sıhhat merkezlerinin yüzde 30’u, tekrarlanan hücumlar ve hayati ehemmiyet taşıyan tıbbi materyal, yakıt ve işçi ezası nedeniyle makul kapasitelerde çalışıyor. Acil durum eforlarının bir kesimi olarak, DSÖ ve ortakları, hizmetlerin genişletilmesi ve materyallerin evvelce pozisyonlandırılması da dahil olmak üzere sıhhat hizmetlerini uygunlaştırmak ve yine canlandırmak için ivedilikle çalışıyor, fakat bozulan sıhhat sistemi, mevt ve ölümlerdeki artışla baş edemeyecek. Refah saldırısına neden olur. Refah’ta şu anda kısmen faaliyet gösteren üç hastane (Al-Najjar, Al-Helal Al-Emarati ve Kuveyt hastaneleri), civarlarında çatışmalar ağırlaştığında hastaların, işçinin, ambulansın ve insani yardım vazifelilerinin ulaşması inançsız hale gelecek ve bunun sonucunda süratle fonksiyonsuz hale gelir. Halihazırda kritik hastalar için üçüncü basamak sevk hastanesi olarak faaliyet gösteren doğu Han Yunus’taki Avrupa Gazze Hastanesi de akın sırasında izole edilebileceği ve erişilemez hale gelebileceği için savunmasız durumda. Bu göz önüne alındığında, güneyde altı sahra hastanesi ve Orta Bölge’de tek sevk hastanesi olarak hizmet veren El Aksa Hastanesi kalacak”
Refah’ta El Mawasi’de Yeni Bir Sahra Hastanesi Kuruluyor
Devam eden acil durum gayretlerinin bir kesimi olarak, DSÖ, ortaklar ve hastane çalışanı, paklık ve temel ekipmanın çalışır durumda olmasının sağlanması da dahil olmak üzere, Nasır Tıp Kompleksi’nin onarımının birinci kademesini tamamladı. Acil servis, dokuz ameliyathane, ağır bakım ünitesi, doğumhane, yenidoğan ağır bakım ünitesi ve ayakta tedavi departmanı şu anda kısmen fonksiyonel durumda ve burada acil sıhhat takımlarının yanı sıra ulusal işçi de çalışıyor. Hastaneler üzerindeki yükü hafifletmek için DSÖ ve ortakları, Han Yunus, Orta Bölge ve Kuzey Gazze’de ek birinci basamak sıhhat merkezleri ve tıbbi noktalar kuruyor ve bu tesislerin bulaşıcı ve bulaşıcı olmayanları tespit edip tedavi etmesini sağlayacak tıbbi gereçleri evvelden konumlandırıyor. hastalıkları ve yaraları yönetir. Refah’taki El Mawasi’de yeni bir sahra hastanesi kuruluyor.
Kalıcı Ateşkes Sağlanmalı, Acil İnsani Yardımın Önündeki Mahzurlar Kaldırılmalı
Deir el Bala’da büyük bir DSÖ deposu kuruldu ve hücum sırasında ulaşılamayacakları için büyük ölçüde tıbbi materyal Refah’taki DSÖ depolarından buraya kaydırıldı. Bu tedbirler, muhtaçlık duyulduğunda materyallerin Han Yunus, Orta Bölge ve Kuzey Gazze’ye süratli bir halde taşınmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Kuzeyde, DSÖ ve ortakları Kamal Adwan, Al-Ahli ve Al-Awda hastanelerindeki hizmetleri yine tedarik etme ve genişletme uğraşlarını artırıyor, ayrıyeten çok hasta hastaların gereksinim duydukları tedaviyi alabilecekleri hastanelere transferini destekliyor. hayatta kalmak. Hasta Dostu Hastane’nin pediatri hizmetlerine odaklanarak onarımını desteklemeye yönelik planlar da yapılıyor. Acil durum planlarına ve eforlara karşın, DSÖ, askeri müdahale gerçekleştiğinde kıymetli ölçüde ek mevt ve hastalık oranının beklendiği konusunda uyarıyor. DSÖ, derhal ve kalıcı bir ateşkes sağlanması ve acil insani yardımın Gazze’ye ve Gazze geneline gerekli ölçekte ulaştırılmasının önündeki manilerin kaldırılması davetinde bulunuyor. DSÖ ayrıyeten sıhhat hizmetlerinin kutsallığına hürmet gösterilmesi davetinde bulunmaktadır. Çatışmanın tarafları sıhhat tesislerinin koordinatlarına sahiptir: Bu tesislerin faal olarak korunması ve hastalar, sıhhat çalışanları ve ortaklar için erişilebilir olması zaruridir. Sıhhat ve insani yardım çalışanlarının güvenliği garanti altına alınmalıdır. Hayat kurtarmak için çabalayanlar kendi canlarını tehlikeye atmak zorunda kalmamalı. (BSHAH – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)