Yaşlı bakımı hakkında ses getiren bir açıklama yapan CHP Milletvekili Dr. Aylin Yaman, “Bakım meskenlerinin Aile Bakanlığı değil, Sağlık Bakanlığı kontrolünde olması gerekmektedir” diye konuştu.
Suriyelilerin Nüfusu Artarken, Türk Nüfus Artış Suratı Düşüyor mu ?
TBMM Genel Kurulu’nda Toplumsal Hizmetler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine kelam alan Sıhhat, Aile, Çalışma ve Toplumsal İşler Kurulu üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman; “Dünya nüfusu, uzayan ömür ve düşen doğurganlık sonucu, toplam nüfus içinde genç nüfus oranının azalması ve yaşlı nüfusun hissesinin görece artması ile, yaşlanma sürecine girmiş, Türkiye’de de yaşlı nüfus, oran ve sayı olarak artmıştır. Ülkemiz, artık nüfus artış suratının yavaşladığı, doğurganlık suratının azaldığı, doğuşta beklenen hayat müddetinin uzadığı bir ülkedir” halinde konuştu.
75 Yaş Üstü 3 Milyon Yaşlı Var
Son yirmi yılda 65 yaş üstü nüfusun sayısal olarak tam iki katına çıktığını ve yaklaşık 8,5 milyona ulaştığını belirten CHP’li Yaman, “en büyük artış ise 75 yaş üstü yani temel olarak bakım muhtaçlığı olan vatandaşlarımızda gerçekleşmiştir. Bugün 3 milyonu geçen 75 yaş üstü vatandaşımızın 18 bini Aile Bakanlığına, 18 bini özele ve yaklaşık 3 bini Millî Eğitim Bakanlığı ve belediyelere ait olmak üzere yaklaşık 40 bin yatakla ya da aile ortamında bakım muhtaçlığını sağlamaya çalışmaktadır” dedi.
YAŞLI BAKIM ELEMANLARINDA PARAVAN ŞİRKET SKANDALI !
Yaşlı Bakımı Sıhhat Bakanlığı’na Verilmeli
Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığının yaşlı bakımına bakışının daha çok tesis ve fizikî güvenlik üzerine olduğunu belirten CHP Ankara Milletvekili Yaman, “Tüm kontrol formlarından ve bütçe devrinde konulan kurumsal amaçlardan de görebilirsiniz bunu. Meğer bir yaşlı bakım merkezinde ve tüm uzun vadeli bakım sistemlerinde kontrollerimizi tesis güvenliği kadar yaşlının sıhhat şartları üzerine de kurgulamalısınız. Milletlerarası kabul gören bası yarası oranları, yaşlı düşme oranları, kas kitlesi takibi, kognitif değerlendirmeler, polifarmasiye bağlı yan tesirler, yaşlı beslenme endeksi, öz bakım endeksi üzere tıbbi kriterlerle yaşlınızı takip etmelisiniz ve bunu Sağlık Bakanlığı bünyesindeki sağlık profesyonelleriyle yapmalısınız. Bu durum, tıpkı vakitte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerinin bilgi sahibi olmadıkları mevzuda riskli bir sorumluluğu almalarına da neden olmaktadır. Bu nedenle, huzurevleri, bakım ve rehabilitasyon merkezleri ve etkin hayat merkezlerinin Sıhhat Bakanlığına evresini sağlayacak bu kanun teklifinin kabul edilmesi tüm yaşlılarımız için hayati kıymet taşımaktadır” diye konuştu.
Yaşlı Bakım Yatak Sayısı Yetersiz
Temel isteklerinin yaşlının konut ortamında, hijyenik ve şefkatli şartlarda bakılması olduğunu kaydeden CHP’li Yaman, “fakat günümüz şartlarında bakım iktisadı aileyi desteklememekte, bakım vermek için istihdamdan kopan aile bireyi, ki bu birden fazla vakit bayan olmakta, bakımın finansmanını karşılayamamaktadır. 15-64 yaş kümesindeki her 100 kişi için 65 yaş ve üzeri kişi sayısı demek olan yaşlı bağımlılık oranımız 2000’li yılların başında yüzde 8,8 iken bugün yüzde 14,5’e yükselmiştir. Bu durum, yaşlısına en düzgün şartlarda bakmak isteyen aileler için derin bir kaygı nedeni, yaşlımızın kendisine ise onurlu bir hayat sürebilme korkusunu getirmektedir. Yalnızca 75 yaş üstünün bile yüzde 1,3’üne yetecek kadar yatak bulunmakta o da özeldeki yatakları da sayarsak” halinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)