Deri bedenin en büyük organ sistemidir. Toplam tartının yaklaşık yüzde 16’sını oluşturarak bedenin en ağır organı özelliğine sahiptir. Tek başına bir organmış üzere görünse de iç organlarla daima temas halindedir. ‘‘Dolayısıyla kimi vakit iç organlarda gelişen bir hastalığın sinyalini verebilir’’ diyen Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin, bu hastalıkları ve verdikleri işaretleri şöyle açıkladı:
Prof. Dr. Burhan Engin
BAĞIRSAK HASTALIKLARI
Sindirim sisteminin uzun vadeli iltihaplanmasına neden olan geçirgen bağırsak sendromu üzere kimi bağırsak hastalıkları alerjik egzama, akne (sivilce), ürtiker üzere meselelere yol açabilir. Bu hastalıkları tedavi etmek iç in kullanılan ilaçlar da birtakım cilt rahatsızlıklarına neden olabilir. Bağırsaklarımızdaki mikrop topluluğu olan mikrobiyotadaki istikrarın bozulmasıyla yani yararlı bakterilerin sayısının azalması, ziyanlı bakterilerin artması sonucu gelişen hastalıklar da egzama, alerji üzere cilt meselelerine yol açabilir.
KARACİĞER HASTALIKLARI
Karaciğer hastalıklarında en önemli klinik bulgular deride ve gözlerde sarılıkla kendini gösterir. Daha ileri safhalarda bu sarılık yerini deri renginde yoğunlaşmaya bırakabilir. Ayrıyeten karaciğer hastalıklarında protein yıkımındaki artışa bağlı deri elastikiyetinde azalma ve tırnaklarda bozulma görülebilir.
STRES DE KIYMETLİ BİR NEDEN
Cilt hastalıklarının oluşmasında genetik faktörlerin yanı sıra gerilimle ortaya çıkan tasa, endişe üzere ruhsal faktörler de tesirlidir. Gerilime bağlı gelişen inflamasyon ile birlikte egzama, sedef, vitiligo, ürtiker ve rozase (gül hastalığı) üzere pek çok cilt hastalığı ortaya çıkabilir. Araştırmalar, özelikle kronik cilt hastalığı olanların büyük bir kısmında tetikleyici ruhsal bir durumun ve gerilimin etken olabileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıyeten zayıf bir bağışıklık sistemi, çok güneşlenmek, virüsler, mantarlar, parazitler, alerjenler de cilt hastalıklarını tetikleyebilir.
KANSIZLIK
Dolaşım sisteminin ana misyonu bedenin beslenmesini sağlamaktır. Bu sistemde görülecek bir bozukluk bedenimizin en büyük organı olan deriyi önemli manada etkileyecektir. Örneğin aneminin (kansızlık) birinci bulgusu deride ve göz altlarında solukluk biçiminde görülebilir. Bunun dışında damarı tutan romatizmal hastalıklar ve pıhtılaşma hücrelerindeki (trombositler) bozukluk deride noktasal yahut daha büyük çapta kanamalar meydana getirebilir.
BÖBREK ÜSTÜ BEZİ HASTALIKLARI
Böbrek üstü bezinden salgılanan ve bedenin gerilime verdiği yansıyı düzenleyen kortizol hormonunun bir hastalık sonrası çok salgılanması göbek etrafında mor renkli çatlaklar, yanaklarda kızarıklık, deri altında kalınlaşma üzere farklı bulgulara neden olabilir. Böbrek üstü bezi yetmezliğinde ise tüm bedenin deri renginde yoğunlaşma görülebilir.
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI
Kronik böbrek hastalığı olanlarda cilt kuruluğu ve şiddetli kaşıntı bilhassa sık görülen ve hastanın hayat kalitesini bozan en kıymetli sıkıntılardan biridir.
DİYABET
Endokrin sistem her organda olduğu üzere derinin de fonksiyonlarınının devam ettirilmesinde değerli rol oynar. Boyun, koltuk altı üzere kıvrım bölgelerinde görülen kadifemsi kahverengi değişiklikler şeker hastalığının habercisi olabilir. Bilhassa ayak parmak ortalarında mantar, bakteri üzere enfeksiyonlar sık görülür. Kuruluk, çatlamalar ve kaşıntı da diyabetin cilt belirtileri ortasında yer alır.
HİPERTİROİT VE HİPOTİROİT
Tiroit bezinin çok çalışması (hipertiroit) ellerde, koltuk altında yahut bedende terleme artışıyla kendini gösterebilir. Ayrıyeten ayaklarda ödem tırnaklarda form bozukluğu gelişebilir. Tiroit bezinin az çalışması (hipotiroit) sonucunda saçlarda ve kaşlarda dökülme görülebilir.
ÇÖLYAK
Bu hastalık bilhassa buğday, arpa ve çavdar üzere besinlerin alınması sonrası hem bağırsaklarda sindirme zahmeti hem de deride şiddetli kaşıntılı lezyonlar halinde kendini gösterebilir.
DiKKAT!
Yukarıda bahsedilen deri bulguları iç organlarda bir bozukluk olmadan da kendini gösterebilir. Bu nedenle ortaya çıkan bu şikayetlerde bir dermatolji uzmanına başvurulması gerekir.