Fizikî hastalığı yok: 28 yaşında ötanazi ile hayatına son veriyor

Hollanda’nın Almanya hududuna yakın küçük bir köyünde yaşayan Zoraya Ter Beek, majör depresyon, otizm ve hudutta kişilik bozukluğuyla gayreti nedeniyle kendisine ötanazi yapılmasını istiyor.

Bir vakitler psikiyatrist olmayı hayal eden 28 yaşındaki Ter Beek, hayatı boyunca ruh sıhhati sıkıntılarıyla uğraştı. 

Doktorlarının kendisine “Senin için yapabileceğimiz öteki bir şey yok” demesi üzerine bu metoda karar verdiğini söyleyen genç bayan, “Hiçbir vakit daha düzgün olmayacak” dedi.

Ter Beek, 40 yaşındaki erkek arkadaşına aşık olmasına ve iki kedisiyle yaşamasına karşın mayıs ayında hayatına yasal olarak son verecek.

New York Post’un haberine nazaran, Ter Beek, “Eğer işler düzelmezse artık yaşayamayacağım konusunda daima çok açıktım” dedi.

SAYILARI GİDEREK ARTIYOR

Genç bayan, Avrupa’da, ölümcül bir hastalığı bulunmayan fakat acı çekerek yaşamaya devam etmek yerine ölmeyi tercih eden sayıları giderek artan insanlardan yalnızca biri.

Free Press’in bildirdiğine nazaran, ekonomik belirsizlik, iklim değişikliği, toplumsal medya ve öbür sıkıntılar nedeniyle daha da fazla insan depresyon yahut anksiyete üzere öteki zihinsel sıhhat sıkıntılarından muzdaripken hayatlarına son vermeye karar veriyor.

Hollanda’daki Kampen İlahiyat Üniversitesi’nden sıhhat hizmetleri etiği uzmanı Stef Groenewoud, “Ötanaziyi tabipler ve psikiyatristler tarafından masaya getirilen kabul edilebilir bir seçenek olarak görüyorum, meğer daha evvel son devaydı.”

“Bu olguyu psikiyatrik hastalıkları olan bireylerde ve bilhassa de gençlerde görüyorum, sıhhat profesyonelleri eskisinden daha kolay vazgeçiyor üzere görünüyor” dedi.

BİR EVVELKİ YILA NAZARAN ARTTI

Hollanda, 2001 yılında yardımlı intiharı yasal hale getiren dünyadaki birinci ülke oldu. O vakitten beri ötanazi giderek daha tanınan bir seçenek haline geldi.

Hollanda medyasına nazaran 2022’de Hollanda’da 8.720 ötanazi vefatı yaşandı; bu, ülkedeki tüm ölümlerin kabaca %5’ini temsil ediyor ve bu oran bir evvelki yıldaki %4’ten daha yüksek.

Şubat ayında 93 yaşındaki eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt ve eşi ötanazi ile hayatına son vermişti.

Yardımlı intiharın yasallaştırılmasını eleştirenler, Ter Beek üzere şahısların kanunlar tarafından kendilerini öldürmeye teşvik edildiğini söylüyor ve intihar artışını bir salgına benzetiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir