Beylikdüzü Belediyesi “Yaşam Bahçesi” projesiyle, hem ziraî üretime, hem de toplumsal dayanışmaya katkı sunuyor.

Dr. Olcay Aydemir’in sunumuyla Mimarlık ve Hayat söyleşileri, Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yapılıyor. 7 Mayıs Çarşamba akşamı saat 19.30’da gerçekleşen söyleşinin konuğu Prof. Dr. Gülgün Köroğlu oldu. Dönemin son Mimarlık ve Hayat programında “Bizans Periyodunda Kadın” konusu ele alındı.

Prof. Dr. Gülgün Köroğlu’nun konuk olduğu Mimarlık ve Ömür programının “Bizans Periyodunda Kadın” alt başlıklı söyleşisi gerçekleşti. Köroğlu, Bizans devrinde bayanın rolü ve pozisyonu hakkında konuştu.    

 “Bizans’ta iktidar ne kadar güçlüyse bayanlar da o kadar güçlü.”

Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, Bizans periyodunda iktidarın gücü ile saray bayanlarının gücü ortasında yanlışsız orantı olduğunu söyledi:

 “7. yüzyıl ile 9. yüzyıl ortasında Bizans’taki bayanlar hakkında hiçbir bilgi yok. Durumları düzgün değil. Daha sonra durum düzgünleşiyor. Bizans’ta bayanın ön planda olduğu periyot imparatorluğun daha güçlü olduğu periyotlar. Savaş çok olduğunda, toplum ıstırap yaşarken bayanlar da kayboluyor. Saray bayanlarının ön planda olduğu periyotta imparatorluğun durumu parlak. İktidar ne kadar güçlüyse bayanlar da o kadar güçlü.”

“Bizans’taki halk bayanları, genelde konutta kalıyorlar.”

Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, Bizans’taki saray bayanları ile öbür bayanlar ortasındaki farkların altını çizdi:

 “Bizans’taki halk bayanlarının durumu Osmanlı’da ve günümüz Anadolu’sunda yaşayan bayanlar üzere. Çok parlak değil. Hayatları daima meskende geçiyor. Ziraî faaliyetlerde bulunuyorlar. Birtakım durumlarda ebelik, doktorluk bayanların meslekleri ortasında. Ve inanışa nazaran bütün faziletli bayanlar Antik Yunan’dan beri dokumacılık yapıyor. Meskenlerinde küçük çaplı dokuma yapıyorlar.”

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir