CHP’li Vekil Ali Gökçek, Okula Gönderilmeyen Çocukların Sesi Oldu!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve KİT Komitesi üyesi Ali Gökçek, çocuklarını okula göndermeyen aileler için mevcut cezaların günümüz şartlarında caydırıcılığını yitirdiğini belirterek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu cezaların güncellenmesi gayesiyle Meclis Başkanlığı’na bir kanun teklifi sundu.

Yarım Milyon Çocuğumuz Mecburî Eğitim Dışında, Cezalar Yetersiz!

Ali Gökçek, İlköğretim ve Eğitim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Ait Kanun Teklifi ile çocuklarını okula göndermeyen ailelere yönelik cezalarda değişiklik yapılmasını önerdi. Gökçek, “Ülke genelinde çocuklar karne sevinci yaşayacak, yaz tatiline girecek. Lakin hiç okula gidemeyen ya da okullarından koparılan çocuklarımızın varlığı göz arkası edilemez. Bu çocukların eğitim hakkını savunmak hepimizin görevidir” dedi.

Veliler Çocukları Vaktinde Okula Yazdırmakla Yükümlüdür!

“Mevcut kanuna nazaran, her çocuk mecburi ilköğrenim çağına girdiği öğretim yılı başında ilköğretim okuluna kayıt olmak zorundadır” diyen CHP’li Vekil Gökçek şunları kaydetti: “Veliler, çocuklarını vaktinde okula yazdırmakla yükümlüdür. Muhtarlar ve okul müdürleri iş birliği ile mecburi tahsil çağındaki çocuklar tespit edilmekte ve okula kaydedilmektedir. Çocuğunu okula göndermeyen velilere çocuğun okula gitmediği her gün için 15 TL, ısrarla göndermeyenlere ise 500 TL idari para cezası verilmektedir. Fakat, bu cezaların caydırıcılığının azaldığı gözlemlenmektedir.”

14-17 yaş kümesinde 404 bin 463 çocuk eğitim dışındadır

Gökçek, mevcut ceza uygulamalarının yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Günümüz şartlarında bu nakdî cezanın caydırıcılığı kalmamıştır. Bu durum, eğitimden yoksun kalan çocuk sayısını artırmaktadır” dedi. Eğitim Islahatı Teşebbüsü 2022 Raporu’na nazaran, 2021-2022 eğitim öğretim yılında 6-9 yaş kümesinde yaklaşık 82 bin 902, 10-13 yaş kümesinde yaklaşık 82 bin 929 ve 14-17 yaş kümesinde yaklaşık 404 bin 463 çocuk eğitim dışında kalmıştır” diye konuştu.

Okula gönderilmeyen çocuk oranında artış var!

Gökçek şunları kaydetti: “Eğitim Islahatı Teşebbüsü 2023 Raporu’na nazaran, 2022-2023 eğitim öğretim yılında da zarurî eğitim çağındaki çocukların 13 yaşından itibaren artan oranda eğitim dışına çıktığı görülmektedir. 14 yaşındaki çocukların %3,1’i okula kayıtlı değilken, 17 yaşındaki çocuklarda bu oran %8,2’ye yükselmektedir. 2022-23 eğitim-öğretim yılında yaklaşık 442 bin 643 çocuk eğitim dışı kalmıştır. Bu çocukların %49,9’u erkek, %50,1’i kız çocuktur. Bu datalar, mevcut düzenlemelerin yetersiz olduğunu göstermektedir.”

Caydırıcı cezalar artırılmalı!

Uzmanlar ve sivil toplum örgütleri, kız çocuklarının erken yaşta evlilik, konut içi çalışma ve engellilik üzere nedenlerle, erkek çocuklarının ise erken yaşta çalışmaya zorlanmaları nedeniyle eğitimden koparıldığını belirtmektedir. Gökçek, bu sorunun çözülmesi için caydırıcı cezaların artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Çocuğunu okula göndermeyen velilere minimum fiyatın otuzda biri kadar idari para cezası verilmesini, bu cezaya karşın göndermeyen velilere ise minimum fiyatın iki katı ceza uygulanmasını ve cezanın her ay katlanarak artırılmasını” önerdi. Gökçek, bu düzenlemenin çocukların eğitim hakkına erişimini sağlamak için kıymetli bir adım olacağını belirtti. Devletin asli vazifesinin tüm çocukların problemsiz bir formda eğitim almasını sağlamak olduğunu söz eden Gökçek, ceza ölçülerinin güncellenmesi ve caydırıcılığın artırılması gerektiğini savundu. (BSHA- Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir