Everest Dağı’ndan daha büyük… Kuyruklu yıldız görüldü

BBC’nin haberine nazaran 58 yaşındaki Paul Mason, “12P/Pons-Brooks” isimli kuyruklu yıldıza garajının çatısına kurduğu teleskopla bakarak “Bunu bir daha göremeyeceğim, yakaladığım için memnunum” dedi.

Avustralya Ulusal Uzay Ajansı (NSC), 71 yılda bir yörüngesini tamamlayan “Şeytan Kuyruklu Yıldızı” olarak da bilinen 12P/Pons-Brooks’un, ortalama insan ömründe bir ya da iki defa gözle görülebildiğini belirtti.

NSC, kuyruklu yıldızın 21 Nisan’da en parlak halini alacağına işaret ederek gelecek haftalarda, 12P/Pons-Brooks’un çıplak gözle görülebilir bir konuma gelebileceğini kaydetti.

12P/Pons-Brooks’u bu yıl kaçıranların, dev yıldızı görebilmek için 2095’i beklemesi gerekiyor.

Toz ve buzdan oluşan dev kuyruklu yıldızın gerisinde, güneşin ısıtması nedeniyle parlak yeşil ışıktan oluşan bir kuyruk yer alıyor. 12P/Pons-Brooks, “kriyovolkanik kuyruklu yıldız” olarak da sınıflandırılırken, ısınırken içinde basınç oluştuğunda toz, gaz ve buz da püskürtüyor.

1812’de Jean-Louis Pons, 1883’te ise William Robert Brook tarafından keşfedilen “12P/Pons-Brooks” ismini bu ikiliden aldı.


Warning: Use of undefined constant TDC_PATH_LEGACY - assumed 'TDC_PATH_LEGACY' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baskentlilerhabe/public_html/wp-content/plugins/td-composer/td-composer.php on line 114

Warning: Use of undefined constant TDSP_THEME_PATH - assumed 'TDSP_THEME_PATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baskentlilerhabe/public_html/wp-content/plugins/td-composer/td-composer.php on line 118

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir