İstanbul’da 29 kişinin öldüğü yangının ayrıntıları: Müsaadesiz tadilat faciaya döndü…

Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokak’ta saat 12.47’de 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katında faaliyet gösteren cümbüş merkezinde tadilat kaynaklı yangın çıktı. Yangına itfaiye grupları 31 araç ve 86 işçiyle müdahale etti. Takımların çalışması sonucu yangın söndürüldü.

Yangında 29 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı. İşletme müdürü ve iş yerinin ortaklarının da ortalarında bulunduğu 8 kuşkulu gözaltına alındı. Yangınla ilgili idari soruşturma başlatılırken, 2 mülkiye müfettişi görevlendirildi.

KİMLİKLERİ MUHAKKAK OLDU

Yappılan otopsi süreçlerinin akabinde yangında ölenlerin kimlikleri belirlendi.

Üzerinden kimlik çıkmayan, yabancı asıllı olduğu tespit edilen bir kişi dışında yangında hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:

“Ahmet Sever (52), Ahmet Uzun (36), Alparslan Salih Derelioğlu (64), Atanur Aladağ (43), Barış Güngör (21), Emrah Demiroğlu (40), Fahrettin Korkut (42), Gökhan Yıldırım (37), Kadir Orhonoğlu (41), Kadir Orhanoğlu (41), Mehmet Okumuş (39), Özkan Baş (45), Sinan Yılmaz (55), Adem Özçelik (50), Ahmet Kartal (25), Ahmet Mehduş (28), Akın Kıhri (36), Binali Çayır, Cengiz Aksoy (47), Efe Demir (17), Gökay Tevlek (47), Gökhan Akbulut (40), Hüseyin Ak (21), Muhammet Ali Yıldırım (43), Ramazan Altan (43), Shir Agha Bigzade, Şivan Dolu (44) ve Yılmaz Kıhri (59).”

İşlemleri tamamlanan birçok cenaze ailelerine teslim edildi, kimi ailelerin ise Adli Tıp Kurumu önündeki bekleyişi sürüyor.

UZMANLAR KONUŞTU: ÖNLEM ALINMAMIŞ

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Lideri Dr. Kazım Beceren yangına ait “İnşa evresinde, bilhassa ateşli çalışmalar sırasında alınması gereken önlemler vardır. Bu yangının mevtle sonuçlanması, bu önlemlerin alınmadığını gösteriyor.” dedi.

Yangın güvenlik uzmanı Levent Yasa da “İtfaiyenin müdahalesi yerinde ve doğrudur, lakin yangın büyük olduğundan ve içeride yanıcı husus çok fazla olduğundan ötürü bu türlü bir can kaybıyla karşı karşıyayız.” sözlerini kullandı.

Yangına ait İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Herdem Süer ise “Burada bir iç mimar olsaydı, iç mimarlık projesi kullanılsaydı bu yangın tahminen gerçekleşmeyecekti.” diye konuştu.

İŞLETMECİLERİN HATA KAYITLARI DİKKAT ÇEKTİ

Ekiplerce, iş yerinin mesul müdürü İ.Ş. (65), iş yerinin ortakları M.M.C. (45) ve Ş.Ş. (50), muhasebeci S.A. (39), işletme müdürü A.A.P. (26), tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E. (47), metal işleri firma sahibi Ç.A. (43) ve mobilyacı E.E’nin (40) olduğu 8 kişi gözaltına alındı.

Yapılan çalışmada, İ.Ş, Ş.Ş. ve E.E’nin “kasten yaralama”, S.A’nın “cinsel taciz”, A.A.P’nin ise “kullanmak için uyuşturucu yahut uyarıcı husus satın almak, bulundurmak ya da uyuşturucu unsur kullanmak”, “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet” ve “kasten yaralama” hatalarından kayıtları olduğu belirlendi.

RUHSAT 1987’DE ALINMIŞ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da yangının yaşandığı yerde incelemelerde bulundu.

İmamoğlu, binanın 1987’de ruhsat verilen bir gece kulübü olduğunu vurgulayarak, “En son itfaiye raporu 2016’da veriliyor. 2018’de bir ruhsat yenilenmesi yapılmış ilçe belediyesi tarafından. Bunlar incelenecek, savcılık da gereken süreci başlatmış durumda. Yapının statik güvenliği ile ilgili arkadaşlarım da burada inceleme yapıyor. Ona nazaran gerekirse komşuların tahliyesi üzere hususlarda takviye olacağız. Yapı eski bir yapı.” sözlerini kullandı.

“GİYSİ ODASINA GİDİN HERKES ORADA TOPLANSIN”

Görgü şahitlerinden Sema Soğancı olay hakkında şunları kaydetti:

“5-6 dakika geçmeden çabucak itfaiye geldi. Patlamalar, çatlamalar, o denli sesler duydum. İçeride beşerler var mı diye merak ettim. İtfaiye geldikten sonra cesetler çıkmaya başladı. Beşerler bağırış, çağırış gidiyordu. O kadar ani oluştu ki her şey. Mecnun üzere alevler vardı, ağlamaya başladım, sonlarım bozuldu. Kimsenin bir şeyden haberi yok zira herkes bir yerlere koşturuyordu. Dışarı çıkmakta çok zorlanmışlardır. Daire kapısından çıktıktan sonra birisi ‘hemen giysi odasına gidin, herkes orada toplansın’ demiş zira ön kapıdan giriş yokmuş ya da kapı mı kilitliymiş bilmiyorum.”

“İÇERİ GİRENLERİ SİMSİYAH ÇIKARDILAR”

Binanın öbür tarafının otopark olduğunu ve bütün gazın oraya dolduğunu kaydeden Cengiz, “Otoparkın boşaltılması sağlandı. İçeride yaklaşık 60-70 kişinin olduğundan bahsedildi. Sedye üzerinde olan arkadaşları, gruplar sağlam bir halde çıkarttı, sonrası daha berbattı. İçeriye giren arkadaşları, itfaiye takımlarını simsiyah çıkarken gördük. Gaz inanılmaz derecede ağırdı. Burada önemli halde bir duman akışı vardı. Alevleri burada çok az bir noktada gördük, onun dışında içeriye dolan gazla zehirlenme başladı.” tabirlerini kullandı.

Tadilatta olan işletme yangından evvel bu türlü görünüyordu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir