Muhtarlık seçim sonuçları nereden öğrenilir?

Yerel seçimlerin tamamlanmasıyla kazanan adaylar aşikâr olurken, muhtarlık seçim sonuçları da merak edilen mevzular ortasında yer alıyor.

MUHTARLIK SEÇİM SONUÇLARI NEREDE ÖĞRENİLİR?

Muhtarlık seçim sonuçlarının “sonuc.ysk.gov.tr” sayfası üzerinden yapılacak sorgulama ile öğrenilebilmesi bekleniyor lakin YSK sonuç sorgulama sayfasının süreksiz olarak kullanıma kapattı.

Muhtarlık seçim sonuçları şimdi online olarak açıklanmadı. Muhtarlık sonuçları vilayet ve ilçe seçim heyetlerinden öğrenilebiliyor. 

Muhtarlık seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasının akabinde muhtarlar mazbatalarını alacak.

MUHTARLAR İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Resmi Gazete’nin 26 Nisan 145 tarihli ve 5991 nolu Bakanlar Kurulu kararlarına nazaran muhtarlık seçimlerindeki süreç aşağıdaki üzere işliyor.

RESMİ GAZETE BAKANLAR KURULU KARARI

Madde 24: Oy pusulalarının toplam bakımından seçim defterindeki imza, mühür ve işaretlere uygun olduğu anlaşıldıktan sonra aşağıdaki halde sayılmasına başlanır :

A) Yazısı okunmayan pusulalarla seçilenin kim olduğu aşikâr olmayan pusulalar bir tarafa ayrılır.

B) Muhtarlık ve üyelik niteliklerini taşımayan isimler hesaba katılmaz.

C) Muhtarlık için bir bireyden fazla isim yazılmış ise birinciden ve üyelik için (8) bireyden fazla isim yazılmış ise (8) inciden sonrakiler hesaba katılmaz.

D) Seçim pusulalarının sayılması ve sınıflanması bu suretle tamamlandıktan sonra en çok oy kazanandan başlayarak sırasıyla her adayın kaç oy almış olduğu muhtar için ayrı, ihtiyar kurulu üyeleri için de başka olmak üzere belirtilir.

E) Eşit oy kazananlardan evli olan, evlilerden yaşı büyük olan, bu da eşit ise çocuğu çok olan üstün tutulur. Çocuk sayısında eşitlik varsa isim çekme yapılarak ismi evvel çıkan sırada öne geçer.

F) Muhtarlık oylarının sınıflanmasında en çok oy aldığı anlaşılan, muhtarlığa; ve ihtiyar kurulu üyeliği oylarının sınıflanmasında da en çok oy kazanandan başlayarak dört kişi asıl üyeliğe ve dört kişi de yedek üyeliğe ayrılır.

MUHTAR MAZBATASI NASIL ALINIR?

Madde 25 – Oyların sınıflanması yapıldıktan sonra seçim komitesi tarafından bir mazbata yapılarak yerin en büyük mülkiye memurluğuna verilir. Bu mazbatada:

A) Seçimin başlama ve bitme tarihi,

B) Sandığın ne vakit ve kimlerin önünde açıldığı,

C) Oy pusulalarının kaç tane çıktığı ve seçim defterindeki isimlerin kaç adedinin karşısına imza yahut işaret konulmuş ve kaç ismin karşısı boş kalmış olduğu,

Ç) Oy pusulalarından kaç tanesi ne sebeple geçer sayılmadığı,

D) Geçer sayılan oy pusulalarının sınıflanması sonucunda hangi isimlerin en çoktan en aza yanlışsız kaç oy kazandığı (muhtarlık için ayrı, ihtiyar kurulu üyeliği için ayrı),

E) Muhtarlığa, asıl ve yedek üyeliklere kimlerin ayrıldığı,

F) Seçimin kanuna alışılmamış yapıldığı mahalle halkından biri tarafından haber verilir yahut ileri sürülürse bunun neden ibaret olduğu, gösterilir.

Madde 26 – Mahalle muhtarlığı ile ihtiyar kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi vilayet merkezine bağlı yerlerde valinin ve ilçe içindeki yerlerde kaymakamın onamasıyla mutlaklaşır.

Seçim mazbatası katılaştıktan sonra evrakında saklanarak tasdikli bir örneği iş gördüğü yerde asılmak üzere muhtara gönderilir.

Muhtar ve ihtiyar kurulu seçimlerinde bu tüzük kararlarına karşıtlık olduğu bir ay içinde seçimi onamaya yetkili makamlar yanında ileri sürülebilir. Gerek bu ve gerek (25) inci unsurun (F) fıkrasına nazaran bu türlü bir ileri sürme seçim mazbatasında yazılmış bulunduğu halde bu makamlar tarafından soruşturma yapılarak kağıtları mahallenin bağlı bulunduğu ilçe yahut vilayet yönetim konseyine verilir.

İdare şuraları bu kağıtları inceleyerek en çok bir ay içinde kararını verir. Yönetim konseylerinin verecekleri bu kararlara karşı her hangi bir makama itiraz edilemez. Karar seçimin bozulması yolunda ise en çok bir ay içinde yine seçim yapılır. Bunun için yeni bir seçim kurulu kurulur. Seçimin bozulması seçim komitesinin yaptığı kusurlara dayanıyorsa komite hakkında (31) inci hususun (Ç) fıkrası kararı uygulanır.

Madde 28 – Seçimi onanmayan muhtarın yerine bir ay içinde bir başkası seçilir ve seçimi onanmayan üyelerin yerine kendilerinden sonra oy kazanmış olan yedek üyelerden biri getirilir. Yedek üyelerden de bir veya bir kaçının seçimi onanmamak suretiyle asıl üyeliğe getirilecek yedek üye kalmazsa bir ay içinde boş üyelik sayısınca asıl ve tam sayıda da yedek üye seçimi yapılır. Husus 29 – Mahalle muhtar ve ihtiyar konseyleri misyonlarını yapmadıklarında vali yahut kaymakamlar kendilerine yazılı ihtarda bulunurlar. Bu ihtara aldırmayarak direnenlerin işten eli çektirilerek yerlerine – varsa – geri kalan üyelerden vekil tayin olunur.

İşten el çektirilenler hakkındaki kağıtlar en kısa bir vakitte yönetim kurulunca incelenerek verilecek karara nazaran ya misyonlarına yine başlattırılır yahut misyonlarına son verilir.

Madde 30 – Muhtarlık mevt, çekilme, görevden çıkarılma, seçimin onanmaması, 45 günden fazla askere alınma üzere sebeplerle yahut her hangi öteki bir formda boş kalırsa, yenisi seçilinceye kadar vali yahut kaymakam mahalle ihtiyar kurulu üyelerinden birini muhtarlık vazifelerini yapmaya yetkili kılar. Mahalle ihtiyar kurulu üyeliğinde boş yer olursa bu yer yedek üye ile doldurulur. Yedek üye kalmamış bulunursa boşluk sayısınca tekrar seçim yapılır. Yeni seçimler bir ay içinde yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir