Sağlık Bakanlığı, ’10 gün kesintisiz, müsaadesiz ve mazeretsiz işe gelmediği’ savıyla Toplumsal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kanunu mucibince istihdam edilen trans birey D.A.U.’nun memuriyetlikten çekilmiş sayılmasına karar verdi.
SES Sendikası Yönetim Mahkemesi’ne sürecin iptali ve yürütmenin durdurulması için başvururken, Hastanede Tıbbi Sekreter olarak çalışan U.’nun, “Amirlerim bana ‘Ortalıkta gezme, olabildiğince uzak dur insanlardan, hastalar seni görmesin’ diyerek baskı yapıyordu. Ben trans bir bireyim. Gerek dış görünüşüm, gerekse cinsel yönelimim yüzden bana yaşatılan mağduriyet yaşatıldı” dedi.
Yaşadıkları CİMER’e Anlattı
İzmir Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Tıbbı Sekreter olarak çalışan Trans Birey D.A.U., Sağlık Bakanlığı tarafından 10 gün müsaadesiz, mazeretsiz işe gelmediği gerekçesiyle memuriyetten çıkartıldı. Bu kademeden sonra U.’nun üyesi olduğu Sıhhat ve Toplumsal Hizmet İşçileri Sendikası (SES), Sıhhat Bakanlığı’nın kararına itiraz ederek hukuk uğraşı başlattı.
Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ne Süreksiz Görevlendirme
Cinsel tercihi nedeniyle hastanedeki yöneticilerin üzerinde baskı kurduğunu, hastaların ve yakınlarının kendisini göremeyeceği bir depoda görevlendirildiğini öne süren D.A.U. şikayetlerini CİMER’e yazdı. CİMER şikayetinin akabinde başlatılan inceleme sonucunda, “D.A.U.’nun sıhhat şartlarına uygun bir yerde çalıştırılması” kararı verildi. Bu incelemenin akabinde bir ay mühletince İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne İzmir Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘geçici görevlendirme’ ile görevlendiriliyor. Bir ay sonunda D.A.U. tekrar Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaya başladı. .
Sağlık Bakanlığı Kararı ile Memuriyetten Çıkarıldı
Eski hastanesine döndükten sonra D.A.U hakkında 5.2.2024-14.02.2024 tarihleri ortasında kesintisiz olarak müsaadesiz ve mazeretsiz bir halde işe gelmediği gerekçesiyle tutanaklar düzenleniyor. İzmir Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan belge Sıhhat Bakanlığı’na gönderiliyor. Sağlık Bakanlığı Dİğer Hizmet Sınıfları Atama Daire Lideri Serkan Alpaslan’ın imzası ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 94. hususu yeterince memuriyetten çekilmiş sayılmasına karar verildi.
“Beni Kimsenin Göremeyeceği Depoya Görevlendirdiler”
Hastanede yaşadıklarını CİMER’E anlatan D.A.U.’nun mahkemeye de sunulan tabiri şu formda, “Beni kendilerince kimsenin göremeyeceğini düşündükleri Ayniyat Tüketim Depo Ünitesine görevlendirme yazımı yazarak başladılar. Ben transseksüel bir bireyim. Yemek ortalarında acil serviste çalışan arkadaşlarımı ziyaret ederdim. Bana amirlerim, “Acile gitme, ortalıkta gezme, olabildiğince uzak dur insanlardan, hastalar seni görmesin ve ünitesinde geçir mola saatlerini dediler. Öncelikle ben bir beşerim ve bir devlet memuruyum. Yüzde 52 diliminde engelli sağlık kurulu raporumda bulunduğu bipolar hastasıyım”
“Başhekim Yekta Bey Bana Sahip Çıktı”
Hastane Başhekimi Prof.Dr. Yekta Öncel’in kendisine sahip çıktığını anlatan U. “Hastane başhekimimiz Yekta hocam sayesinde şu an hastanede tedavi görüyorum. Başhekimimiz Yekta Bey ve arkadaşlarıma takviyeleri için teşekkür ediyorum” dedi
SES Sendikası, “Memurluktan Çekilmesi Hukuka Aykırı”
Sağlık ve Toplumsal Hizmet İşçileri Sendikası (SES) üyesi olan D.A.U. hakkında verilen kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için İzmir Yönetim Mahkemesi’ne başvurdu. Sendikanın mahkemeye sunduğu dilekçede, “Olayımızda davacının 05.02.2024 – 14.02.2024 tarihleri ortasında mazeretsiz ve kesintisiz olarak misyonuna gitmediği gerekçesiyle memurluktan çekilmiş sayılmasına karar verilmiştir. Ekli dokümanlardan açıklıkla anlaşılacağı üzere davacı 05.02.2024 tarihinde çalışmakta olduğu Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 06.02.2024 tarihinde ise İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde muayene ve tetkikleri yaptırmıştır. Bu durum sıhhat hakkı kapsamında geçerli bir mazerettir. Ayrıyeten davacı işe gitmediği argüman edilen başka günlerde de işine gitmiş, kartını basarak işyerine giriş ve çıkış yapmıştır. Bu konu davacının dilekçe ile talep etmesine karşın kendisine verilmeyen mesai takip kart sistemi listesinden anlaşılacağı üzere hastanenin kamera sisteminin incelenmesi ile de tespit edilebilir durumdadır. Tüm bu gerçekliğe karşın davacı hakkında tutunaklar düzenlendiği gerekçesiyle İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Sıhhat Bakanlığı’na yazılan yazı destek alınarak her hagbir bir inceleme yahut araştırma, soruşturma yapılmadan davacının 10 gün mühletle kesintisiz ve mazeretsiz olarak işine gitmediğinin kabulü ile memurluktan çekilmiş sayılmasına karar verilmesi açıkça hukuka aykırıdır”
Hayati Risk Altında
SES Sendikası, yüzde 51 oranın engelli olan, Bipolar Bozukluk tanısı alan sıhhat çalışanının hayati risk altında olduğunu da mahkemeye sundu, “Davacı 2828 kanunu mucibince istihdam edilen yüzde 51 oranında engelli bir kimse olup, aile bulunmayan korunmaya muhtaç çocuk statüsünden atanmış, tek geliri memurluğundan kaynaklanan maaş ve fiyatı olan bir kamu vazifelisi iken, hukuka açıkça karşıtlığı üstte açıklanan süreç ile memurluktan çekilmiş sayıldığından büsbütün gelirden mahrum kalmış, günlük hayatını, beslenmesini, maddi ve manevi varlığını koruyamaz duruma düşürülmüştür. Konut kirasını daha ödeyemez hale gelen davacı Anayasa’nın 17’nci hususunda garantiye alınan, yaşama, maddi ve manevi varlığını müdafaa ve geliştirme imkanını yitirmiş bir kamu vazifelisi olarak Bipolar Bozukluk tanısı da bulunan bir kişi olması nedeniyle ruh sıhhati bakımından her an hastalığın atak yapması olasılığından ötürü hayati risk altındadır”
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)